- Inspirasjon til din neste tur

Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.

Tips til vårskikjøring

På vei opp Kyrkjetaket en folksom dag i mai.
På vei opp Kyrkjetaket en folksom dag i mai.

Mange tenker at mai er slutten på topptur sesongen, men det er bare starten på vårskisesongen.

Bare urørt pudder kan sammenlignes med forholdene du får når det er frost om natten og sol om dagen, som tiner opp de øverste centimeterene til fantastisk vårslush. Men det krever litt planleggning å få det perfekte vårskikjøringen.

Solen går opp i øst og ned i vest, og siden vi er så langt nord for ekvator, vil sørlige fjellsider få mest sol i løpet av en dag. Nordlige sider vil da få lite til ingen sol. Her vil du kunne finne puddersnø selv i mai. På grunn av dette vil det kunne være store forskjeller i snøskredfaren i de forskjellige retningene, så les skredvarselen nøye.

Når du skal legge ut på en vårskitur kan du gjøre det enkelt ved å tenke at østvendte sider må du stå opp tidlig for å kjøre, eksempelvis Store Ringstind i Hurrungane. Sørvendte kan du gå på dagtid, og vestvendte bør du ta mot slutten av dagen.

Dersom du ønsker å forutse i større grad akkurat når sola står rett på den siden du ønsker å kjøre, kan du bruke timeanddate for å finne ut når sola er der du ønsker den.

La oss ta et eksempler, du ønsker å kjøre Skogshornsrenna i Hemsedal 1.mai. Finn frem et kart å se hvilken vei renna peker.

Artikkelen fortsetter etter bildet

Skogshornsrenna er relativt dyp i toppen som gjør at sola vil treffe snøen i en begrenset periode. Retningen til renna er rundt 155 grader. Ved å gå inn på timeanddate og velge 1.mai, kan du se at sola står 155 grader sørøst klokken 12:06. Da vil klokken 12 være et godt tidspunkt å stå på toppen.

Sola står da 43 vinkelgrader på himmelen, og i å med at Skogshornsrenna er relativt bratt vil snøen her tines fort av sola. Legger du sammen disse disse to vinkelene vil tallet du får si noe om hvor fort opptiningen av snødekket skjer avhengig av hvor nærme tallet 90 du kommer.

Det finnes en rekke fine områder for vårskiskjøring. Vi velger å trekke frem Sognefjellet og Romsdalen.

Sognefjellsveien åpner normalt den første helgen i mai. Da kan du kjøre bil hele veien opp til 1434mho og sesongen ble plutselig en del lengre. Spesielt Steindalsnosi har en lang sesong.

I Romsdalen er det flere fine vårskiturer. Vengedalen lar deg kjøre opp til 370mho med toppturer som Blånebba og Storhesten. Gjuratinden innerst i Grøvdalener er en bratt tur som krever stabile forhold som ofte kommer med vårsnøen, samt klatringen i toppen er mer tilgjengelig når det har smeltet litt. Nonstinden lar deg kjøre helt opp til 440mho. Herifra går det et tråkket skispor som normalt ligger lenge.

Rundt 17 mai åpner vanligvis Trollstigen. Mange velger å feire nasjonaldagen akkurat her på en av de vakre fjellene i området.

Annonse

Gratis frakt